Påske i 4-somhed.
Det har slet ikke været så slemt, som
jeg troede.
Men lad mig starte et andet sted; Lad
mig starte med at tage tråden op fra sidst. Aleqa Hammond har efter
mere end en uges forhandlinger sat sin regering. Resultatet er et
meget håndfast tegn på at Grønland er i forandring. Siumut gør, i
koalition med Atassut og Partii Inuit (nu med to ministerposter), op
med nul-tolerancepolitikken i forhold til udvinding af Uran.
Grønlands naturressourceeventyr inkluderer nu et af de mest
kontroversielle grundstoffer, hvilket for alvor sætter sindene i kog
og skiller vandene. Vi er uden for EU, men det er et meget, meget
utvetydigt signal at sende Europa og, mest af alt, Danmark; Vi vil
selv bestemme over vores undergrund og vores land og vi er i bund og
grund ikke interesserede i, hvad I måtte mene om de beslutninger vi
tager. De fleste danske politikere henviser (klogeligt eller
konfliktsky?) til Grønlands selvstyre og eget ansvar. Grønland
bestemmer selv, og Danmark skal så vidt muligt undgå at have nogen
som helst holdning til det. Er jeg farvet? Ja, det er jeg sgu nok.
Jeg tror 100% på at Grønland skal være så selvstændigt som
overhovedet muligt, skal kunne løsrive sig fra Danmark, hvis det er
det befolkningen ønsker og at Christiansborg skal respektere
selvstyret med alt det måtte indebære, selvom det betyder kameluld mellem tænderne ind imellem. Men der
er intet i mig, der synes at et civiliseret samfund skal udvinde
uran. Hvad enten det skal bruges til at forsyne verdens
atomkraftværker eller til at udvikle stormagter og slyngelstaters
våbenprogrammer. På tirsdag er her kommunevalg. Og selv om jeg
tvivler på at Kommuneqarfik Sermersooq, som vi bor i, har nogen som
helst indflydelse på minedriftspolitikken heroppe, kan min stemme
kun gå til et af de to partier, som er imod Grønlands bidrag til
a-kraftsindustrien. Så nu har jeg lige et døgns tid til at finde ud
af, om jeg er mest til IA eller Demokraatit...
Nå, men som tidligere fortalt, så er
sneen forsvundet fra Nuuks gader og for de laveste fjelde. Selvom
skisæsonen er sluttet 2 måneder for tidligt (og det er jo
ærgerligt) har det dog sine fordele. De skønne runde fjeldknolde
der omgiver byen er pludselig blevet farbare og med hver sin unge
spændt fast på ryggen har vi udforsket nogle af de dele af byen,
som ellers har været totalt utilgængelige. Vi har travet nogle gode
ture efter arbejdstid og jeg har været ude at løbe. (AVAVAV, mine
lår. Her er skisme noget mere kuperet end Amager, og jeg har brugt
muskler jeg ikke anede, jeg havde) Michael har fået skiftet
pigdækkene ud med almindelige dæk, og mountainbiken er blevet
luftet nogle gange i det stejle landskab. Landskabet forandrer sig
hele tiden heroppe. Det ene øjeblik er her frostgrader med
forrædderiske, stort set usynlige overisninger af stier, gader og
skråninger, det næste risler vandet nedad, nedad mod bunden af den
nærmeste dal, for det meste på jorden, men ind imellem under det
tynde islag, som ligger tilbage. Det ser meget smukt ud. Man åbner
sin vinterjakke og sveder i Sorel-støvlen. Solbrillerne er i brug
dagligt på trods af det tidlige tidspunkt på året. Solen er
knivskarp og overjordisk smuk heroppe på denne himmel og her, præcis
ved jævndøgn, ses det smukkeste, vildeste nordlys på de klare,
kolde aftner.
Jeg har haft fri det meste af påsken,
har dog lige en døgnvagt i morgen på 2. påskedag, men vi har haft
god tid til børnene og os selv. Torsdag aften var vi inviteret til
fest hos min kollega Tina, og jeg fik lov at tage af sted. Michael
passede ungerne. Jeg havde en meget, meget sjov aften med søde og
rare mennesker, fantastisk grønlandsk mad og en hjemmelavet
sortebærlikør for meget. Fredag havde jeg regulære tømmermænd,
og det var uhensigtsmæssigt. Vi skulle nemlig til påskefrokost hos
vores venner, Karina og Uusaqqak. Jeg fik dog mandet mig op, og efter
lidt frisk luft og mad i maven fik jeg det faktisk godt nok til at
give Mattak'en en chance. Mattak er en kæmpe delikatesse heroppe.
Det er hvalhud med et tyndt lag spæk, som man spiser råt med lidt
salt eller aromat på. Karina serverede det på en human måde og
havde således skåret spæksiden meget tyndt ud, så man selv kunne
regulere stykkernes størrelse. Og Mattak smager faktisk ikke helt så
dårligt, som man kunne forestille sig som en, der ikke ligefrem er
vokset op med det. Smagen er kraftig, havagtig, men også rund og
blød i kraft af spæklaget, som efterlader en lidt nøddet,
avocadoagtig fornemmelse i mudhulen. Uusaqqak fik fortalt, at man
ikke skal tygge for længe på det eller forsøge at kværne det til
den sædvanlige synkekonsistens; Det kan simpelthen ikke tygges op,
hudlaget. Det er lidt som at tygge på viskelæder. Det handler
simpelthen om at få den der meget specielle (og på ingen måde
dårlige) smag i munden, og så sluge krabaten ret hurtigt derefter.
Dildsnaps egner sig fint til, fandt vi ud af. Vi gik en tur ned til
stranden fra det hyggelige rækkehus med den mest guddommelige
udsigt. Her var flere hundrede isskosser strandet i ebben, og de lå
i solskinnet og lyste blåt og turkisgrønt i de mange forskellige
formationer, havet har givet dem. Naturen er i sandhed den største
kunstner!
Asger og Asger hyggede sig med at løbe
lidt rundt efter hinanden og Silja og Gro nød hinandens selskab med
perleplader, prinsessefilm og prinsessemanerer. Gro slog hul i
hovedet på hjørnet af sofabordet, men slap for en syning, da først
blødningen var stoppet nok til at vi kunne få overblik over skaden.
Lidt drama skal der åbenbart til. Karina kogte lammesuppe til os som
skrub-af-mad og vi tog glade hjem, mætte af god mad og fantastisk selskab.
Mattak
Silja og Gro - nu også med plaster
Mattak
Silja og Gro - nu også med plaster
Resten af påsken har vi bare været
os; Vi har hygget max med loppemarkedstur (nu en gammel lysglobus og
en fin sengelampe rigere), vandrestøvleshopping (nu en hel del
fattigere, sådan rent pengemæssigt) samt nydt en solbeskinnet tur
op på skiliften, hvor der var blevet skrabet sne nok sammen til at GM
i freestyle snowboard/alpinski kunne afvikles. Mega festligt, ret
vildt og fantastisk, som de (tilsyneladende) dødsforagtende løbere
kastede sig ud i stunts . Vi langtidsstegte en grønlandsk lammekølle
krydret med kvanfrø og timian, perfekt tilberedt og med en skøn
rødvin til. Ungerne har i dag mæsket sig i påskeæg og vi har
hygget herhjemme med påskefrokost og ægpustning. Rart og kun lidt
vemodigt. Vi har skypet med begge familier og kan selvfølgelig godt
mærke, at vi savner familien og vennerne, men vi kan også mærke at
vi har godt af at rykke sammen som familie og bruge vores krudt på
hinanden i meget større grad end vi har haft mulighed for i lang tid
derhjemme. Billeder følger i morgen. Glædelig påske.
Påskemiddag
Hujende GM Snowball tilskuer
Påskemiddag
Hujende GM Snowball tilskuer
Ingen kommentarer:
Send en kommentar